By Liselott
Idag finns det flera olika tekniker för att lära sig crawla. Mitt syfte med denna artikel är inte att ta ställning till vilken teknik som är bäst eller mest erkänd. Det jag vill är att skriva om en teknik som personligen gett mig väldigt mycket – som en större självsäkerhet i vattnet och möjlighet att simma snabbare än tidigare.
Teknikens historia
TI-tekniken kommer ursprungligen från USA och skapades av Terry Laughlin. Hans tanke var att skapa en teknik som härmar de vattenlevande djuren – dvs ett sätt att glida genom vattnet istället för att arbeta sig fram genom det. Det är allt för lätt att hamna i en brottningstävling med vattnet som gör att andningen blir tung och att armarna vevar utan att man för den skull rörde sig framåt.
Terrys teknik skilde sig mot det klassiska crawlet genom att rörelserna var mer avslappnade och använde sig av kroppens aerodynamik så att simmaren tog sig fram genom vattnet på ett mer energieffektivt sätt. Den som använde sig av tekniken kunde helt enkelt simma längre. Genom att skapa ett ”hål” i vattnet som kroppen sen simmar igenom sparades mycket av kraften och resultatet blev att man kom snabbare framåt.
TI och dess fördelar i öppet vatten
Eftersom TI bygger på en teknik där man glider genom vattnet är den väldigt användbar just i öppet vatten – både på korta och längre sträckor. Även när – eller framför allt just då – det är mycket vågor gör den att man kan simma avslappnat och ta sig framåt utan att pulsen blir allt för hög. Benen behöver heller inte sparka med samma frekvens som i traditionellt crawl – och om man kör swimrun – inte alls.
Vad jag fastnade för när jag lärde mig TI
Jag hade turen och möjligheten att få lära mig tekniken under en intensivhelg med den välmeriterade simmaren Anna-Karin Lundin, Sveriges första certifierade TI-coach (2012) och ägare/grundare av företaget Simcoachen.
Min simbakgrund innan dess var en nybörjarkurs i crawl som jag gick på hösten 2012. Därefter har jag enbart tränat själv.
Sammanlagt tillbringade jag sex timmar i vattnet under den här helgen i mars där vi i princip gjorde en övning per rörelse och vridning för att få till en mer strömlinjeformad kropp i vattnet – för att se till att benen inte sjönk utan gled med i rörelsen och att vridningen av huvudet inte blev för omfattande utan mer anpassad för att snabbt ta in luft och sedan gå ner i vattnet igen.
Den största förändringen jag upplevde under kursen var att jag gick från att jobba hårt och ständigt kippa efter luft (för att sen knappt orka slutföra två längder i lite högre tempo) till att simma lugnare och mer avslappnat och faktiskt våga göra inandningar även om det innebar att jag fick in lite vatten i munnen. Hade tydligen en rädsla för det innan märkte jag under kursens gång.. ”Det är inte ögonen som ska andas” – är nu ett mantra som jag ständigt bär med mig!
Jag vill veta mer om TI- vart vänder jag mig?
Du hittar mer information om TI på Simcoachen.se som håller kurser på flera orter i landet.
Har du testat TI? Skriv gärna en kommentar om vad du tyckte!
05 augusti 2018
02 maj 2018
02 april 2018
Powered By Impressive Business WordPress Theme